· 

Gember - een top-superfood!

 

Het zou niet vergezocht zijn om te denken dat Hippocrates naar gember (Zingiber officinale) verwees in zijn beroemde uitspraak over laat het eten je medicijn zijn en je medicijn je eten: het is een kruid dat wereldwijd wordt gebruikt, zowel als een voedingskruid als een medicinale plant. Het is een lid van de Zingiberaceae-familie, waarin kurkuma (Curcuma longa) en kardemom thuishoren. De meeste mensen kennen gember vanwege de peperige en lichtzoete smaak (en vanwege het uitgesproken sterke en pittige aroma); maar een paar mensen weten hoe ze het meeste uit dit superfood kunnen halen.

 

Veel van de superfoods die we kennen bevatten chemische componenten die zijn geïdentificeerd met een bepaald gezondheidsvoordeel. Gember heeft dat, en nog veel meer - om op te merken, wetenschappers hebben ten minste 115 bestanddelen geïdentificeerd van verschillende soorten verse en gedroogde gember, elk met een verscheidenheid aan analytische componenten. Vooral gingerolen vormen de meest voorkomende componenten in verse gember, samen met andere composieten zoals paradolen, zingeronen en shogaolen. Wat meer is, deze componenten transformeren in andere bioactieve stoffen als deze eenmaal gekookt of gedroogd zijn en die ook krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en zouden het riico op kanker verkleinen.

 

In een studie gepubliceerd in Obstetrie & Gynaecologie, suggereerden onderzoekers dat overal van 250 mg tot 4,8 g - ruwweg net onder de twee eetlepels - verse of gedroogde gember per dag ideaal is. De dosering kan natuurlijk variëren, afhankelijk van hoe het wordt geconsumeerd, en van het beoogde gebruik.

 

De voordelen van gember, toen en nu

 

Het vinden van een traditioneel medisch systeem dat geen gebruik maakt van het kruid is moeilijk. In Ayurveda staat gember historisch bekend als het grote medicijn (maha oushadha), een verklaring over hoe effectief het is als een therapeutisch middel. Mensen in het oude India hebben het gebruikt om aandoeningen te behandelen die variëren van koorts tot spijsverteringsstoornissen. In het bijzonder wordt verse gember gebruikt om symptomen van misselijkheid en braken te verlichten, die wetenschappers toeschrijven aan de aanwezigheid van shogaol, terwijl het bekend is dat gedroogde gember ernstige luchtwegaandoeningen verbetert. Gingerol, de verbinding die gember zijn uitgesproken geur geeft, wordt gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en gastro-intestinale aandoeningen te behandelen.

 

Op dezelfde manier hebben de Chinezen ook al meer dan 5000 jaar lang gember gebruikt in de traditionele geneeskunde. Verse gemberwortel, sheng jiang genoemd, wordt gebruikt om de kou in de maag te verspreiden, vanwege de warme en scherpe eigenschappen ervan, terwijl gedroogde gember, genaamd gan jiang, wordt gebruikt om koude in de milt te behandelen en diarree en slechte eetlust te verlichten omdat het meer hitte en scherpte heeft. Wanneer gember snel wordt gefrituurd, wordt het pao jiang en wordt het gebruikt om dysmenorroe en vergelijkbare aandoeningen te behandelen. Interessant is dat de meeste Aziatische gerechten met gember worden aangeprezen omdat ze gezondheidsvoordelen hebben. (Verwant: gember vermindert misselijkheid en braken bij zwangerschap en verlicht menstruatiepijn.)

 

De Oude Wereld ontdekte gember iets later: de Romeinen hadden ze in het verleden uit India laten exporteren. In Engeland was de speculaaspop een koninklijke creatie - anekdotes vertelden dat koningin Elizabeth I de eerste was die de peperkoekman maakte, nu is het een lekkernij over de hele wereld. Tegenwoordig is gember een veel voorkomende toevoeging in eten en drinken, met als opvallende voorbeelden ginger ale, gemalen gemberkruid en zelfs gemberbier.

 

De moderne wetenschap heeft ook nog meer gezondheidsvoordelen van gember ontdekt. Tenminste drie klinische studies hebben opgemerkt dat gember misselijkheid en braken kan verlichten, veroorzaakt door aandoeningen zoals zwangerschap, chemotherapie en zelfs keizersneden. In een afzonderlijke studie ontdekten de auteurs dat gember een betere behandeling was voor dysmenorroe dan spieroefeningen.

 

Onderzoekers hebben ook opgemerkt dat bioactieve ingrediënten in gember antioxiderende, ontstekingsremmende en anticarcinogene eigenschappen hadden die de routes remden die verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van colorectale kanker. In het bijzonder is bewezen dat gerol, een verbinding die wordt aangetroffen in gember, effectief geprogrammeerde celdood teweegbracht, volgens een onderzoek in Molecular Carcinogenesis. Daarnaast hebben verschillende studies opgemerkt dat gember symptomen van spier- en lage rugpijn, migraine, respiratoir distress-syndroom en zelfs Type 2-diabetes kan verbeteren.

 

Aan de slag met de gembergewoonte

 

Een van de beste manieren om het meeste uit gember te halen, is gemberthee maken. Hier is een eenvoudig recept, evenals enkele variaties om meer pit toe te voegen aan je thee.

 

Gemakkelijke Gemberthee

 

 

Wat je nodig hebt:

1 theelepel gember, geraspt of fijngesneden

1 kopje kokend water

Honing, naar smaak

 

Hoe je dat doet:

Doe gemberwortel in een thee-zeefbol of zgn. thee-ei en plaats het direct in een mok.

Voeg kokend water toe. Laat de wortel vijf tot tien minuten trekken.

Verwijder de zeefbol of thee-ei.

Voeg honing toe, indien nodig en naar smaak.

 

Kookpannetje (Stovetop) Gemberthee

 

Wat je nodig hebt:

2-4 centimeter verse gemberwortel, afhankelijk hoe sterk je je gemberthee wilt maken

4 kopjes gefilterd water

Honing, naar smaak

 

Hoe je dat doet:

Pel de dichte buitenste laag. Snijd in dunne plakjes.

Breng water in een pan aan de kook.

Voeg gember toe aan kokend water en zet het vuur uit.

Laat de wortel minstens 10 minuten trekken.

Verwijder plakjes en serveer.

Voeg honing toe, indien nodig en naar smaak.

 

Bonus: Gemberthee Variatie

 

Pittige gemberthee:

Pers het sap van een citroen of limoenpart in een kopje gemberthee.

 

 

Gemberthee met groene thee:

Maak eerst de gemberthee, dompel daarna sterke groene thee (of een ander soort thee) gedurende minimaal twee minuten in de gemberthee.

 

Bronnen:

www.naturalnews.com

CMS.Herbalgram.org

NCBI.NLM.NIH.gov

OnlineLibrary.Wiley.com

VeryWellFit.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0

OLAC / Ortho-hormoonfactorpraktijk

 

Tel.       : 078-3036468 / 06-50423414 / 06-30358880

E-mail  : info@ortho-hormoonfactorpraktijk.com

 

Praktijkadres:

OLAC - Organic Lifestyle Advice Center

> afdeling: Ortho-hormoonfactorpraktijk

Ohmweg 57G

2952 BD  ALBLASSERDAM

 

Ortho-hormoonfactorpraktijk (OHFP)

IBAN: NL98 ASNB 0707 0394 79 t.n.v. OHFP

SWIFT/BIC: ASNBNL21

BTW-nr.: NL014804918B02

KvK-nr.: 71224211