ULTRASOON-THERAPIE (ECHOGRAFIE-THERAPIE)

 

ULTRASOON-THERAPIE (ECHOGRAFIE-THERAPIE)

 

Wetenswaardigheden over het werkingsmechanisme van ultrasone therapie

Behandeling door middel van echografie is een therapeutische methode die al vele jaren een vaste waarde heeft in de geneeskunde en met name de lichamelijke en revalidatiegeneeskunde is niet meer weg te denken. Correct gebruik van echografie leidt in veel gevallen tot uitstekende

behandelresultaten.

 

Reeds aan het einde van de 19e eeuw, met de ontdekking van het piëzo-elektrische effect door de broers Jacques en Pierre Curie, werden de fundamenten van therapeutische echografie onderzocht. In 1939 werd in de Charité Berlin voor het eerst met succes een ultrasoon apparaat gebruikt voor de behandeling van ischias, plexus neuralgie en artrosepijn. Deze vorm van therapie is sinds de jaren vijftig een integraal onderdeel van de behandeling van pijn in het bewegingsapparaat.

 

Fysieke basis

Akoestische golven boven de menselijke waarnemingsgrens, d.w.z. met een frequentie van enkele duizenden harten (= kHz), worden ultrageluid genoemd. Echografie plant zich voort als een longitudinale compressiegolf in menselijk weefsel. De voortplantingssnelheid van de ultrasone golven hangt af van de dichtheid van het medium. Ook de geluidsgolfweerstand van het medium, ook wel akoestische impedantie genoemd, is van groot belang.

 

Hoe hoger de dichtheid van het weefsel, hoe hoger de absorptiecoëfficiënt: Botten hebben een absorptiecoëfficiënt die ongeveer 20 keer die van vetweefsel en spieren ongeveer 2 tot 5 keer zo hoog is. Hoe hoger de geluidsfrequentie, hoe hoger de absorptiecoëfficiënt: bij 3 MHz is dit 3 keer zo hoog als bij 1 MHz. Dat betekent:

 

  • hoge dichtheid en hoge geluidsfrequentie: lage penetratiediepte
  • lage dichtheid en lage geluidsfrequentie: hoge penetratiediepte

 

Bij een therapeutische toepassing van ultrageluid worden ultrageluidsgolven tegelijkertijd gereflecteerd en geabsorbeerd in het weefsel, terwijl er voortdurend nieuwe geluidsgolven worden uitgezonden door de geluidsbron. Met andere woorden, geluidsgolven die al in het lichaam zijn weerkaatst, worden opgevangen door nieuw binnenkomende geluidsgolven. Het effect van deze geluidsgolven die met elkaar interfereren in het weefsel worden staande golven genoemd.

 

Deze leiden tot een toename van de geluidsintensiteit in het betreffende toepassingsgebied, wat op zijn beurt leidt tot een toename van de microcirculatie in menselijk weefsel. Dit voel je tijdens de behandeling, doordat het behandelde gebied iets opwarmt. Het ontstaan van staande golven moet worden vermeden. Dit kan worden bereikt door de transducer rond het te behandelen gebied te verplaatsen.

 

Het werkingsmechanisme

Ultrasone therapie wordt gebruikt om zelfgenezingsprocessen te activeren door informatie naar specifieke celstructuren te verzenden met behulp van ultrasone golven van verschillende frequenties. Echografie wordt gebruikt voor lokale therapie. Het effect van therapeutisch ultrageluid is voornamelijk gebaseerd op de omzetting van het geabsorbeerde geluid in warmte. Daarnaast wordt door mechanische reacties een effect bereikt, een zogenaamd vibratie-effect. Beide effecten samen zorgen voor de belangrijke toename van de microcirculatie op het behandelde gebied.

 

Effecten in weefsel die tot nu toe zijn bewezen, omvatten hyperthermie en een toename van het metabolisme in het behandelgebied, maar ook verbeterde elasticiteit van collageenvezels, verhoogde celactiviteit en verbeterde wondgenezing door de proliferatie van fibroblasten. Cavitatie is ook bekend: dit is de vorming van gasbellen in het weefsel met daaropvolgende celactivering.

 

Op de website "Orientierungshilfe Physical Medicine and General Rehabilitation" - www. orientierungshilfe-pmr.at als de consensus van een werkgroep van de Society for Physical Medicine and Rehabilitation, ÖGPMR.

 

Ultrasone therapie wordt gebruikt in het frequentiebereik van 800 KHz tot 2,5 MHz. Vanwege de frequentieafhankelijkheid van de indringdiepte is het aangewezen om oppervlakkige structuren tot ca. 1 cm diepte te behandelen met hogere frequenties tot 2,5 MHz en structuren vanaf 1 cm diepte met lagere frequenties vanaf 800 KHz.

 

Voor een behandeling met echo betekent dit:

  • Lage doseringen voor kleine gewrichten, tenen of vingers, maar ook voor oppervlakkige
  • Middelgrote dosering voor middelgrote gewrichten zoals pols-, voet- en schoudergewrichten, evenals de spieren en één
  • Hogere dosering voor grote gewrichten zoals de heupen

 

Enkele van de belangrijkste toepassingen van echografie:

  • Inflammatoire en niet-inflammatoire gewrichts- en wervelkolomaandoeningen
  • Artrose en artritis
  • Reumatische klachten
  • Klachten na ongevallen, kneuzingen, verrekkingen
  • Tennis- en golfarm
  • Verklevingen en littekens
  • Reactivering van de prostaat
  • Cosmetische toepassingen

VIDEO'S ULTRASOON BEHANDELINGMETHODEN:

Elleboogbehandeling

Vinger- en teenbehandeling

Polsbehandeling

Kniebehandeling

Rugbehandeling

Nekbehandeling

Cosmetische behandeling

OLAC Ortho-hormoonfactorpraktijk

 

Tel.       : 078-3036468

E-mail  : info@ortho-hormoonfactorpraktijk.com

 

Praktijkadres:

OLAC - Organic Lifestyle Advice Center

Afdeling: Ohfp - Ortho-hormoonfactorpraktijk

Pontonniersweg 417

3353 SG  PAPENDRECHT - The Netherlands

 

Ortho-hormoonfactorpraktijk (Ohfp):

IBAN: NL98 ASNB 0707 0394 79 t.n.v. OHFP

SWIFT/BIC: ASNBNL21

BTW-nr.: NL001116017B76 / EORI-nr.: NL001116017

KvK-nr.: 71224211