HORMOONFACTOR-THERAPIE

 

Onze hormonen spelen een héél belangrijke rol in hoe wij functioneren en onszelf voelen. Ons brein, specifiek het gedeelte wat de hypofyse wordt genoemd, geeft inactieve signaalstoffen af aan het bloed die kliercellen elders in ons lichaam aanzetten tot afgifte van actief werkzame hormoonstoffen. Je kunt het vergelijken als een orkest: de hypofyse is de dirigent en de hormonen zijn het orkest. Als alles loopt zoals het hoort spelen ze zuiver. Maar als ze worden afgeleid spelen ze uit de maat tot zelfs afgrijselijk vals.

 

Zodra je hormonen in evenwicht zijn, voel je je gezonder en energieker! Maar helaas ligt het vandaag de dag niet zo eenvoudig. Veel factoren in ons moderne dagelijkse leven druisen in tegen datgene waartoe ons lichaam over tienduizenden jaren van evolutie is toegerust. Onnatuurlijke voeding, te weinig beweging, stress (fysiek en mentaal!), lucht- en bodemvervuiling, pesticiden, genetische manipulatie, gifstoffen in verpakkingsmaterialen, schadelijke stoffen in lichaamsverzorgingsproducten, ethervervuiling (straling via UMTS-masten voor draadloze voice- en datacommunicatie!), zware metalen, actieve medicijnreststoffen (in ons leidingwater) zijn slechts een handvol voorbeelden van invloeden die onze natuurlijke hormoonbalans verstoren. En daardoor ontstaan ongemakken variërend van vage gezondheidsklachten tot aan auto-immuunziekten toe.

 

Hormonen zijn dus de boodschappers van ons lichaam en hebben invloed op hoe we eruit zien, hoe gezond we zijn en hoe we ons voelen. Met onze hormoonfactor methode kun je jouw hormonale disbalans herkennen aan symptomen. Vervolgens gaan we op zoek naar de echte oorzaken. Hierdoor kunnen we samen met jouw leefstijl gerelateerde klachten definitief oplossen. We hanteren hiervoor de volgende drie stappen:

 

Stap 1: Je loopt met klachten

 

Hormonale disbalansen kun je herkennen aan uiteenlopende symptomen.

In ons lichaam zijn enkele honderden verschillende hormoonstoffen aan het werk die, op enkele uitzonderingen na (de zelfstandig operende hormoonklieren), via de hypofyse in ons brein aangestuurd worden. Je kunt het vergelijken met een orkest: de hormonen zijn de musici en de hypofyse (brein) is de dirigent. Als alles klopt spelen ze mooi in de maat. Maar als de regie of uitvoering faalt klinkt het ongelofelijk vals!

 

Er zijn negen belangrijke hormonen waarop we zelf invloed kunnen uitoefenen middels ons leefpatroon. Dat zijn:

 

Insuline : aanmaak in alvleesklier: afbouw bloedsuikerspiegel, vetaanzet, spieropbouw.

 

Schildklierhormoon : aanmaak in schildklier: stimuleert vetverbranding, maakt energie vrij, verbetert doorbloeding, versnelt de stofwisseling, afvoer afvalstoffen, stimuleert zenuwgeleiding, verlaagt cholesterol, versoepelt spieren en gewrichten, regelt lichaamswarmte, stimuleert immuunsysteem.

 

Testosteron : aanmaak in testes, eierstokken en bijnieren: stimuleert spieropbouw en vetafbraak, bestrijdt cellulitis, geeft kracht in stress-situaties, vergroot libido M/V, verbetert energieniveau en humeur.

 

Oestrogeen : aanmaak in eierstokken, bijnieren, vetweefsel en testes: gaat osteoporose tegen, voorkomt gezichtsrimpels, speelt belangrijke rol in de menstruatie, stimuleert energie en verbetert humeur, verhoogt seksueel verlangen bij vrouwen, veroorzaakt borstvorming -ook bij mannen-, potentieel dikmakend.

 

Progesteron : aanmaak in eierstokken, bijnieren en testes: vermindert vochtgehalte in lichaam -borsten/buik/benen/enkels-, speelt rol bij menstruatie/zwangerschap, geeft rust en ontspanning, bevordert nachtrust, stimuleert schildklierwerking, kan in diverse andere hormonen omgezet worden.

 

Groeihormoon : aanmaak in hypofyse: geeft spieren stevigheid, zorgt indirect voor vetverbranding, zorgt voor lengtegroei van het skelet in de jeugd, zorgt voor herstel.

 

DHEA : aanmaak in bijnieren: ondersteunt vetverbranding met name in buikstreek, kan in verschillende hormonen omgezet worden zoals testosteron, ondersteunt immuunsysteem.

 

Cortisol : aanmaak in bijnieren: zorgt voor energie bij stress, verhoogt bloedsuikerspiegel, werkt ontstekingsremmend, stimuleert activiteit en daadkracht, verzacht allergieën, vermindert koorts,teveel cortisol zorgt voor vetopslag in de buikstreek.

 

Melatonine :aanmaak in pijnappelklier: ondersteunt nachtrust, sterke antioxidant, ondersteunt immuunsysteem.

 

Wanneer alles functioneert zoals het hoort, dan voel je je lekker in je vel. Echter, door tal van factoren waar we zelf iets aan kunnen doen kan dat precaire hormonale evenwicht ernstig verstoord raken. Denk hierbij aan een verkeerde leefstijl, foute voeding en dergelijke. Daardoor verslechtert ook ons immuunsysteem waardoor we meer kwetsbaar zijn voor externe hormoonverstoorders zoals lucht- en bodemvervuiling, pesticiden in onze voeding en leidingwater, schadelijke tot zelfs giftige stoffen op de werkvloer, hoge werkdruk (stress), etcetera. Dan zit je niet meer lekker in je vel, voelt je beroerd, futloos en bent vatbaar voor aandoeningen. Dan is het tijd om een expert in te schakelen.

Stap 2: We gaan op zoek naar de oorsprong

 

De oorzaken zijn vaak terug te vinden in de manier waarop jij leeft. Maar het kan ook liggen aan een auto-immuunziekte of te maken hebben met een bron van buitenaf, bijvoorbeeld stress of gifstoffen op de werkvloer, pesticiden in voeding, luchtverontreiniging, electromagnetische straling anders dan de van nature voorkomende straling, etc.

 

 

Bij de Hormoonfactor starten we daarom naast de intake met een uitgebreide hormoon-anamnese welke niet alleen kijkt naar de huidige klachten, maar ook dieper ingaat op de historie en het ontstaan hiervan. Daarnaast doen we vaak ook een Braverman-test. Dit is geen fysieke test maar een vragenlijst waarmee je neurotransmitter-profiel wordt opgesteld. Met deze vragenlijst wordt een tekort van de neurotransmitter-hormonen dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine in kaart gebracht.

Wanneer deze anamneses zijn uitgevoerd kan de behandelaar een analyse maken van de hormonale disbalansen en daarmee de (hoogst waarschijnlijke) bron en oorzaak aanduiden. Aan het begin van de behandeling worden vaak supplementen ingezet, totdat het lichaam de betreffende stoffen zelf weer gaat opnemen. Dan kan de dosering van de supplementen worden afgebouwd.

Stap 3: Werken aan de oplossing

 

Na het analyseren van de anamnese en opstellen van een behandel- en voedingsplan kan gewerkt gaan worden aan het herstel. Doel is het aanpakken van de échte oorzaak zodat klachten blijvend verminderen of zelfs geheel verdwijnen en jij weer lekker in je vel zit.

De uitvoering van de Hormoonfactor methode berust feitelijk op drie pijlers: eet pure en onbewerkte voeding (het hormoonbalans-voedingsplan), neem voldoende lichaamsbeweging en doe aan stress-management en -control.

 

Wat betreft het hormoonbalans-voedingsplan, dat is geen vast kader omdat ieder mens anders is. De één heeft een voedselallergie of -intolerantie, de ander een lekkende darm (leaky gut), of diabetes type II, de ander heeft schildklierproblemen, etc. Maar in het algemeen gelden zestien basisregels voor het hormoonbalans-voedingsplan, te weten:

  1. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft: puur en vers (geen kant-en-klaar maaltijden, etc.)
  2. Eet weinig suiker en snelle koolhydraten: geraffineerde suikers zijn 'killing'
  3. Eet voldoende gezond verzadigd vet: vitamines A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines
  4. Eet voldoende eiwitten: deze zijn nodig voor de aanmaak van hormonen
  5. Beperk de gluten- en zuivelinname: gluten, lactose en caseïne verstoren de darmwerking
  6. Geniet, maar drink bier en wijn met mate: bevat stoffen met oestrogeeneffect en tast de lever aan
  7. Eet gevarieerd: om te zorgen dat ons lichaam alle benodigde stoffen binnen krijgt
  8. Eet vezelrijke voeding: vezels zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang
  9. Mijd kunstmatige toevoegingen: metzoveelwoorden...vermijd kunstmatige E-nummers
  10. Bereid je voedsel met eerbied: kook groenten beetgaar (al dente) voor maximale kwaliteit
  11. Voorkom candia-infectie: vermijd suiker, melk en tarweproducten, gist, pinda's en alcohol
  12. Drink voldoende water: circa anderhalve liter per dag, thee telt ook mee (met mate), koffie niet
  13. Maak gebruik van plantaardige hormonen: vermijd fyto-oestrogenen  zoals soja, hop in bier
  14. Pas op voor voedselallergie en intolerantie: vermijd voeding wat heftige reacties veroorzaakt
  15. Drink weinig koffie en thee: cafeïne en theïne veroorzaken meer stress en belasten de bijnieren
  16. Eet zoveel als u wilt: eet gezond om je honger te stillen, maar overeet jezelf niet

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de 'schijf-van-vijf' van het Voedingscentrum. Hierin staan echter voedingsmiddelen waar de Hormoonfactor niet achter staat omdat wetenschappelijk is bewezen dat deze niet goed zijn voor ons. Daarom heeft de Hormoonfactor een eigen schijf van vijf gemaakt, welke hieronder staat afgebeeld. Onze hormoonfactor-stelregel is: eet 80% gezond, dan mag je 20% 'gezondigen'.

 

De 'Schijf-Van-Vijf' volgens de Hormoonfactor





OLAC Ortho-hormoonfactorpraktijk

 

Tel.       : 078-3036468

E-mail  : info@ortho-hormoonfactorpraktijk.com

 

Praktijkadres:

OLAC - Organic Lifestyle Advice Center

Afdeling: Ohfp - Ortho-hormoonfactorpraktijk

Pontonniersweg 417

3353 SG  PAPENDRECHT - The Netherlands

 

Ortho-hormoonfactorpraktijk (Ohfp):

IBAN: NL98 ASNB 0707 0394 79 t.n.v. OHFP

SWIFT/BIC: ASNBNL21

BTW-nr.: NL001116017B76 / EORI-nr.: NL001116017

KvK-nr.: 71224211